Właściwości oleju MCT

 

Kilka słów na temat oleju MCT

         Czym jest właściwie olej MCT? Nazwa mimo, że obca i wychodząca z języka angielskiego, to w rezultacie z pewnością każdy z nas już o nim słyszał, a może nawet spożywał. Olej MCT, z ang. Medium Chain Triglycerides, to średniołańcuchowy kwas tłuszczowy, który charakteryzuje się wyjątkową budową chemiczną. Jest on złożony z małych i zwiniętych cząsteczek, które poruszają się w organizmie i omijają standardowe etapy trawienia. Otóż wędrują one prosto do wątroby, która zamienia je w ketony, a nasz organizm czerpie z nich takie wartości jak w przypadku węglowodanów, jednak z tą różnicą, że nie podnosi poziomu glukozy i wyrzutu insuliny. Olej MCT ma kilka źródeł, do najbardziej wartościowych należy olej kokosowy lub ziarna palmy oleistej. Na rynku jest dostępnych wiele olejów MCT, jednak warto zwrócić uwagę na to jakiego surowca użyto do jego produkcji i jakich kwasów tłuszczowych, ponieważ gdy producent uchybia się od podania takich informacji, może to oznaczać, że jest to olej palmowy o mieszanym składzie.

Jak działa olej MCT?

         Z pewnością olej MCT właściwości szczególe wykazuje jako czynnik doskonale uzupełniający naszą dietę. Bardzo dobry jest dla osób stosujących dietę o niskiej zawartości węglowodanów, a więc m. in. dieta keto, dieta Dukana, czy dieta low- carb, ponieważ jest bardzo szybko trawiony i pomaga we wchłanianiu wartości odżywczych bez podnoszenia cukrów w organizmie. Zawdzięcza się mu pobudzanie produkcji hormonów, które zwiększają uczucie sytości, dzięki temu też nie mamy ochoty na podjadanie. Jest też bardzo dobrym i zdrowym źródłem energii, ponieważ organizm wykorzystuje go na energię, a nie przeobraża w postać zapasowej tkanki tłuszczowej. Olej MCT właściwości swoje wykazuje też w procesie produkcji ciał ketonowych, które są niezbędne do utrzymania ketozy w organizmie. Ma też doskonałe działanie szybkiego wchłaniania i z związku z tym dostarcza niezbędne witaminy i związki mineralne. Stosowanie go jest więc uzasadnione w przypadkach osób, które borykają się z nietolerancją pokarmową, czy przebywają na dietach eliminacyjnych. 

Więcej energii, a mniej tkanki tłuszczowej dzięki olejom MCT

         Olej MCT, dzięki swojej krótkiej strukturze łańcuchowej w ekspresowym tempie jest przyswajany przez organizm. Dodawany do posiłku, powoduje olbrzymi skok energii, ponieważ ketony powstające przy utlenianiu MCT dają dużo korzyści dla narządów wewnętrznych i mięśni. Stąd też olej MCT właściwości przekłada na sprawne funkcjonowanie sportowców, osób trenujących ciężko, u których  naturalnie doładowuje ich energię bez skoków insuliny podczas wykonywanych aktywności, przy jednoczesnym wspieraniu redukcji tkanki tłuszczowej.

Chcesz wiedzieć więcej na temat właściwości i zastosowania oleju MCT? Odwiedź bloga firmy i sklepu konopnego Essenz.pl tutaj: https://www.essenz.pl/blogs/hemp/7-popartych-naukowo-zalet-oleju-mct 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *